I augusti 2006 grundade Francesc Grimalt och Sergio Caballero 4Kilos Wines på Mallorca, ett företag dedikerat till att producera viner som speglar druvans styrka och nyanser, men med ett annat angreppssätt och annorlunda presentation.
I augusti 2006 grundade Francesc Grimalt och Sergio Caballero 4Kilos Wines på Mallorca, ett företag dedikerat till att producera viner som speglar druvans styrka och nyanser, men med ett annat angreppssätt och annorlunda presentation.
Francesc Grimalt, vinmakare och tidigare partner och tekniker från Anima Negra Cellar på Mallorca, är främst känd för att rädda sorten av den inhemska druvan Callet på den baleariska vinscenen. Sergio Caballero är musiker och grundande partner samt meddirektör för Sonar-festivalen för avancerad musik och multimediekonst, och ansvarar för dess image.
I slutet av september 2006, i garaget hos en medvinbonde och med få resurser men med utmärkta druvor, producerade 4Kilos sin första vin. Jäsningen och macerationen av vinet skedde i mjölkkylaggregat som tack vare sin form skapar en stor yta av skal och fruktkött. De återstående 50 % produceras i öppna fat på 225. Vinet lagrades i fjorton månader och lanserades på marknaden i maj 2008.
År 2007 omvandlade de tillsammans med Apolonia Viticultors – Balearic Agrarian Society – en tidigare fårfarm till en liten vingård. Där kunde de producera skörden till 4Kilos 2007 och deras nya projekt 12Volts 2007, som efter tolv månader på fat kommer att lanseras i början av 2009.
Deras koncept är inte bara variationen utan vikten av kombinationen av stam-jord-klimat-tillväxt. Från början har de fått stöd av vinbönder, vilket är mycket viktigt vid rationell odling och respekt för miljön. I många vingårdar används naturlig vegetationstäckning för att uppnå mer koncentrerade druvor, bättre jordporositet och ökad mikrobpopulation.